T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
AYDIN / SÖKE - Sazlıköy Hilmi Fırat Ortaokulu

Abartma Anne!

"Televizyonu kapat da, ödevini yap!", "Bırak o ipad'i de bakiiim!" "Ödevini yaptıktan sonra da piyano kursuna çalışacağız ona göre..."

"Anne ya... Baba ya... Offff"

Anne-baba olalı beri çocukken size yapıldığında kızdığınız halde çocuğunuza söyleyiverdiğiniz kaç laf çıktı ağzınızdan? Sen de anne olunca anlarsın... Biz sana güveniyoruz ama çevreye güvenmiyoruz... Koşma hasta olursun... Düşme canın acır...

Peki ne yapsın çocuk? Kurstan kursa koşarak, ödev yaparak çocuk olunur mu? Evde de tek başına sıkılıyor işte, en güzeli televizyon ya da ipad... Sahi biz anne-babalar çocukken nasıldık? Televizyon tek kanal, ipad'i bırak atari bile parayla:)  Biz çocuklarımız kadar çok sıkılıyor muyduk? Yoo, kardeşimiz yoksa bile komşunun çocuğuyla sokağa çıkıyor, çete kurmaktan ağaca tırmanmaya kadar türlü işle iştigal ediyorduk. Ez cümle sokakta geçiyordu ömrümüz...

Ey zamane anne-babaları, kendi anne-babalarımıza laf ediyorduk ama beterin beteri varmış derler ya işte "o beter" biz olabiliriz. Evet, şimdi aile içinde çocukların sözü bizim zamanımıza çok daha fazla geçiyor ama biz de onların yaşamını biraz fazla düzenliyor, narin ve kırılgan bir çiçek gibi fazlasıyla koruma altına almıyor muyuz? Düşünsenize aramızdan kaç kişi 7-8 yaşındaki çocuğunu tek başına parka gönderebiliyor? Biz gidiyorduk ama değil mi?

Evet, "dünya kötü" ama biz çocuklarımıza biraz daha güvenir, güvenin yetmediği durumlarda da akıllıca stratejilerle çocuğumuzu desteklersek belki dünya da daha iyi bir yer olur. En azından çocuğumuz akranlarıyla bol bol koşup oynadığı, gevezelik yaptığı için daha mutlu olur.

Peki bunun eğitimle ne ilgisi var?

Eğitim dünyası; ödev yaparak, kurstan kursa koşarak kazanılamayan özgüven, kendini ve başkalarını bilme, dayanışma, iletişim vb. gibi becerileri çocukların erken yaşta nasıl kazanabileceği üzerine tartışıyor bir süredir.

Bunun için parktan, bahçeden, sokaklardan, şen şakrak arkadaşlardan daha güzeli var mı?

Haydi çocuklar sokağa...

10-12-2019

Görsel:  Avusturalya'da Empirica tarafından yapılan 7-12 yaş arası en az bir çocuğu bulunan ebeveynler ve çocukları ile yapılan anketin sonuçlarıdır. (ocak 2013)

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 10.12.2019 - Güncelleme: 28.03.2023 15:16 - Görüntülenme: 779
  Beğen | 1  kişi beğendi