T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
AYDIN / SÖKE - Sazlıköy Hilmi Fırat Ortaokulu

Değerler Eğitimi Dayanışma Hikayeleri (Müthiş Ortaklık)

MÜTHİŞ ORTAKLIK

Bazıları hayatın bir mücadele olduğunu, güçlünün daima zayıfı yendiğini söyler.

Canlıları incelediğimizde bu inanışın doru olmadığını görürüz. Öyle olsaydı, diğerlerine göre en zayıf ve güçsüz olan canlıların neslinin tükenmesi gerekirdi. Oysa bir çok güçsüz ve zayıf canlı milyonlarca yıldır varlıklarını sürdürüyor. Çünkü canlılar dünyasında yaşamı "güç" belirlemez. Allah, canlılar arasında müthiş bir gene kurmuştur. Bu denge içinde canlılar arasında bazen ilginç yardımlaşma biçimleri görülür. Hayatlarının devamı için birbirlerinin eksiklerini tamamlarlar.

Şimdi, "düşünme, yorumlama yetenekleri"  olmayan, ama birlikte güzel bir çalışma yapan iki canlıdan söz edelim: Kahramanlarımız bir porsuk ile kılavuz kuşu... Asaya ile Afrika'da yaşayana bu kuşlar bal porsuğu  denen bir porsuk türü ile yardımlaşarak yaşamlarını devam ettirir.

Nasıl mı? Kılavuz kuşları, çoğunlukla bal mumu ile beslenir. Fakat arıların yuvasına girmek biraz cesaret ister. Çünkü, oraya girenin canı tehlikededir. Düşünün bir kere, o arılardan üç beş tanesi bizi soksa, sanırım hastaneyi boylarız. Ya zavallı kuş ne yapsın? İşte, tam bu notada sonsuz merhamet sahibi Allah'ın yönlendirmesi ile devreye porsuk girer. Kuş, porsukla yaptığı ortaklıkla kazasız belasız bala ulaşır. Yiyecek sorununu çözer. Porsukların derisi o kadar kalındır ki arıların iğnesi bu deriye pek islemez. Bu yüzden porsuklar hiç çekinmeden arı kovanına girer, onların  ballarını alır ve afiyetle yer. İşte kuş bir arı kovanına rastladığında hemen bir bal porsuğunu aramaya koyulur. Kılavuz kuşu bir porsuk bulunca hemen onun tepesinde dönmeye başlar. Porsuğu bal olan yere götürür.

Porsuk, arı yuvasını bulunca içindeki balı alır ve yer. Peki, kuşa ne kalıyor? Porsuk sadece balı yer ve çekilir. Kuş ise petekte kalan bal mumu ile beslenir.

Aslında arıların bal yapması da ilginçtir. Çünkü onlar balı sadece kendi ihtiyaçları için üretmez. Ürettikleri balın çok azını kullanan arılar, diğer canlılar, özellikle de insan için bal üretir. Demek ki kainatta hiçbir şey gereksiz ve boşuna yaratılmamıştır. Arı bal yapar, bundan porsuk da kılavuz kuşu da insan da yararlanır.

Ne güzel bir alış veriş değil mi? Ah, keşke biz insanlar da onları örnek alabilsek! Yaşamımızı yardımlaşma ile daha güzel hale getirebilsek! Toplumumuz, ülkemiz ne güzel olur, değil mi?

Düşünme özelliği olmayan bal porsuğu ve kılavuz kuşu bunu yapabiliyor. Biz niye yapamayalım ki? Hem atalarımız ne güzel demiş: "Bir elin nesi var, iki elin sesi var." "Komşu komşunun külüne muhtaçtır." Haydi, bizde dünyamızı yardımlaşma ve dayanışma ile güzelleştirelim!

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 10.04.2021 - Güncelleme: 11.04.2021 21:22 - Görüntülenme: 566
  Beğen | 1  kişi beğendi