T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
AYDIN / SÖKE - Sazlıköy Hilmi Fırat Ortaokulu

Dünyanın En Büyük Temizliğini Yapmaya Hazırlanan Genç Dahi

Hollandalı Boyan Slat, kendi akıntılarında dönen milyonlarca tonluk plastik çöpten okyanusları arındırmaya girişen genç bir mucit. Sadece 18 yaşındayken yaptığı TED konuşmasında okyanus temizleme makinesi fikrinden bahseden Boyan Slat, 2018 yılında okyanustaki çöpleri taşımaya nihayet başlayacağını duyurdu. Slat'ın bu özgün buluşu, Kuzey Pasifik Okyanusu'nda yüzen çöplerin girdabı olan ünlü "Büyük Pasifik Çöp Kovası" ile baş etmeye hazır artık.

Dünyanın okyanuslarında dönüp duran devasa akıntılar, çöpleri toplamayı hatta takip etmeyi bile zorlaştırıyor. Ancak Slat'ın Okyanus Temizleme Vakfı, bu akıntıları kendi yararına kullanmanın bir yolunu geliştirdi. Slat, yüzeydeki çöpleri üstten toplarken su altındaki yaşamın ve akıntıların da alttan geçmesine izin verecek bir araç tasarladı.

100 km uzunluğundaki temizleme borularının 10 yıl içinde "Büyük Pasifik Çöp Kovası"ndaki çöpün yüzde 42'sini ortadan kaldırabileceği öngörülüyor. Bu da toplamda 70,320,000 kg civarında plastik çöp anlamına geliyor. 2,000 metrelik deneme sistemi ilk etapta Japonya'da kurulan proje tamamlandığında dünyanın en büyük yüzen platformu olacak.

"Dünyanın en büyük temizliği" ise Haziran ayında San Francisco Körfezinden başladı. Slat projenin sonunda tüm plastik çöpleri ortadan kaldırmayı umut ederken, 2050 yılında plastiksiz bir dünya hayal ettiğini söylüyor.

Daha fazla bilgi için: theoceancleanup.com | Facebook | Twitter

2,000 metrelik deneme sistemi ilk etapta 2016 yılında Japonya'da kurulan proje, tamamlandığında dünyanın en büyük yüzen platformu olacak. 

Boyan Slat, okyanusta yüzen tüm plastik çöplerden kurtulmayı planlıyor.

Bu plan doğrultusunda çöple dolu okyanus akıntıları belirlenecek ve üzerlerindeki çöpler sıyrılarak toplanacak.

Slat'ın nihai hedefi 10 yıl içinde toplam 70,320,000 kg plastik çöpü toplayabilecek 100 km uzunluğunda yüzen bir boru inşa etmek. 

Slat'a göre bu yöntem kabaca kilogram başına 4.53 Euro'ya (5.04 USD) mal olacak. Yani diğer olası temizleme yöntemlerinin maliyetinin sadece yüzde 3'ü! 

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 15.11.2019 - Güncelleme: 28.03.2023 15:29 - Görüntülenme: 835
  Beğen | 7  kişi beğendi