T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
AYDIN / SÖKE - Sazlıköy Hilmi Fırat Ortaokulu

Ergenlerin Sizden Duyması Gereken 6 Şey

Ergenler her şeyi bildiklerini sanmalarıyla ünlüdürler. Gözlerini devirerek, kötü davranarak ve hatta bazen de, "Tanrım sen ne kadar …" (nokta nokta olan yeri ergen çocuğunuzun en sevdiği sözlerle doldurun) gibi cümlelerle size ne kadar az şey bildiğinizi söylerler.

İstediğiniz kadar ergen çocuğunuzun "o" ergenlerden olmadığını düşünün, öyledir ve bu kesinlikle normal bir durumdur. Ergenler yaşları itibarıyla inanılmaz fiziksel ve duygusal değişiklikler yaşarlar. Sadece beyinlerinin boyutuyla bile teknik olarak bizden daha akıllıdırlar. Bu dönemde beyinleri en yüksek kapasiteye ulaşır, bu yüzden de her şeyi bilme noktasına varmaları gayet doğaldır.

Ne yazık ki bu dönemde onların bilmediği, bizim de çok azımızın telaffuz edebildiği bir şey var; evet, beyinleri büyüktür ama tam olarak gelişmemiştir. Herhangi bir şey hakkında tutkulu hisler beslerler; evin, okulun ve dünyanın genel düzeniyle ilgili fikirlerini hemen ve sık sık heyecanla ifade ederler. Ama bu duyguların hâlâ ince bir ayara ihtiyacı vardır. Ergenlerin sanki sadece gaz pedalları var gibidir, fren pedalları yoktur.

Ergenlerin duygularının frenine basmayı ve kendilerini ayarlamayı öğrenmeleri; duygularını doğru zamanda, doğru oranda ve doğru durumlarda kullanmaya çalışmaları gerekir. İşte bu konularda onlara yardımcı olmak için söyleyebileceğiniz altı şey:

1. Seninle gurur duyuyorum.

Bunu mümkün olduğunca sık söylemenin bir yolunu bulun. Onların bilgileriyle, yaptıkları ya da yapmaya çalıştıkları şeylerle gurur duyun. Maçlarına, müsabakalarına gidin. Oyunlarını, gösterilerini ya da konserlerini izleyin. Bunlar bittikten sonra onlar dört adım önünüzden yürüyüp, size gezegendeki en utanç verici kişiymişsiniz gibi davransalar bile onlarla gurur duyduğunuzu söyleyin. İsterseniz bunun için arabaya binene kadar bekleyin ama mutlaka söyleyin!

2. Hatalıyım.

Bunu söylemek kolay olmayabilir ama çocuğunuzla bir yetişkin ilişkisi kurabilmenizin temeli budur. Ergenler sanki size sanki hiçbir şey bilmeyen aptallarmışsınız gibi davranırlar ama aslında sürekli sizi izler ve onlara yol göstermeniz için size güvenirler.

Aslında bu dönemde ergenler sizin dünyanın en güzel lazanyalarını yapmadığınızı ya da arkadaşlarının anne babalarının bazı şeyleri daha farklı yaptıklarını anlamaya başlarlar. Bir zamanlar siz onun tüm dünyasıydınız, şimdiyse her şeye açıklar ve sizi farklı bir bakış açısıyla görmeleri gerekiyor.

Bu, "bilmiyorum" ya da "hatalıyım" demekle başlar. Böylece onlara yanılabildiğinizi ama aynı zamanda doğru davranabilmek için elinizden geleni yaptığınızı göstermiş olursunuz. Sürekli elinden geleni yapmaya çalışan ama sık sık çuvallayan bir ergene bundan daha güzel ne söylenebilir ki!

3. Hatalısın.

Ergen çocuğunuza hata yaptığını ya da daha iyi davranabileceğini söylemek, gelişme dönemindeki ergeninize verebileceğiniz önemli bir mesajdır. Ergenler her zaman haklı değildir. Ama mesele onların hatalı olduğunu kanıtlamak ya da hatalarını düzeltmelerini sağlamak da değildir. Asıl mesele, onlarla dürüst konuşmalar yapmaktır. Bu konuşmalarda, birinci maddedeki "seninle gurur duyuyorum" cümlesini sık sık kullanın ama mutlaka dürüst olun.

Elinden hiçbir iş gelmeyeceğine ve hiçbir şeyi beceremeyeceğine inandığınız yetişkin adayı ergen çocuğunuzu gerçek dünyaya göndermenin bir anlamı yoktur. Çocuklarınız hedeflerine ulaşabilirler mi? Elbette ulaşabilirler! Ama hayatlarında tek bir şarkı söylememişken bir pop yıldızı olup milyonlar kazanamazlar. Ya da matematikten nefret edip bütün gününü insanlarla birlikte geçirmekten hoşlanan bir ergen muhtemelen ileride bir muhasebecilik yaparsa çok mutsuz olacaktır. Çocuklarınızı övün ve onları yönlendirin. Her şeyi değil, iyi yaptıkları şeyleri övün ve onları sizin gitmelerini istediğiniz yöne değil, onlara uygun olan yöne yönlendirin. Ergenlerin yol gösterilmeye ihtiyacı vardır. Yol gösterin.

4. Seni dinliyorum.

Ergenler ya hiç durmadan konuşurlar ya da hiç konuşmazlar. Sadece gaz pedalları olduğu ve frenleri bulunmadığı için bir şeyin ortasını pek bilmezler; onlar için ya hep ya hiçtir. Bu yüzden onların ender, dur duraksız konuşma anlarından birine denk geldiyseniz telefonunuzu kenara koyun, bilgisayarınızı kapatın, ne yapıyorsanız bırakın ve onları dinleyin.

Yalnız çok önemli bir nokta var. Ne yaparsanız yapın, sakın bütün dikkatinizi onlara vererek dinliyormuş gibi yapmayın. Tenceredeki çorbanızı karıştırmaya, önünüzdeki kâğıda bir şeyler çiziktirmeye devam edin ya da arabada giderken yolu uzatın. Onların konuşmaya devam etmesini sağlamanın püf noktası, onları sanki yarım kulak dinliyormuş gibi davranmanızdır. Böyle dinlenmek onların zoruna gitmez ya da onları incitmiş olmazsınız. Ergenlerin, akıllarına bir şey takıldığında ya da bir düşünce ve fikir hakkında konuşmak istediklerinde sizin onların dinlemeye hazır olduğunuzu bilmeye ihtiyacı vardır sadece.

5. Bu senin işin!

Bu sizin sorumluluğunuz ve bununla başa çıkabilirsiniz. Neden söz edildiğini anladınız! Ergenlerinizin yapabilecekleri şeyleri onların yerine yapmayın. Ergen çocuklarınızın nasıl İngilizce dersinden geçmeleri, sürücü eğitimi almaları ya da standart testleri aşmaları gerekiyorsa, aynı şekilde yaşam becerileri ve duygusal beceriler konusunda da ustalaşmaları gerekir. Bırakın, çamaşır yıkamak, yemek menüsü planlamak, alışveriş yapmak ve ev temizliği gibi yaşam becerilerini edinsinler. Bu becerilere sahip olmaları onlar için çok iyidir.

Ancak duygusal beceriler de diğerlerinin yanında fazla bahsi geçmese de çok önemlidir. Ergenlerin arkadaşlarıyla yaşadıkları aşırı duygusal durumlarla başa çıkabilmesi gerekir. Ya da hayal kırıklığına uğrattıkları bir öğretmen ya da komşuyla ilişkilerini düzeltebilmeli, bir şey bırakmayı unuttukları büyükannelerini arayarak özür dileyebilmeliler. Bir şey korkutucu ya da üzücüyse ağlayabilmeli, komikse gülebilmeliler. Suçluluk duymak, utanmak ya da üzülmek gibi, hayatın karşılarına çıkartabileceği zor duyguları da hissetmeleri gerekir. Onlar bunları yaşarken bir ebeveynin sadece oturup onları izlemesi gerçekten zordur. Ergen çocuklarınız sizin yanlarında olduğunuzu, her zaman olacağınızı ama yaşadıkları şeylerle kendilerinin başa çıkabileceğini bilsinler.

6. Seni seviyorum.

Bir ergenin dünyasında her gün duygu ve değişim doludur. Bütün gün bir madalya almak için uğraşırlar. Dünyayla sosyal medya aracılığıyla sürekli irtibat halindedirler, yani dünya kelimenin tam anlamıyla parmaklarının ucundadır. Ergen çocuklarınız için sizin onların yanınızda olduğunu bilmelerinden daha da önemlisi, sizin onlarla gurur duyduğunuzu, onlarla birlikte ilerlediğinizi ve ilişkinizin ilerideki aşamalarını heyecanla beklediğinizi bilmeleridir. Tüm bunlar, "seni seviyorum" cümlesiyle anlatılabilir. Bu yüzden size bıkkınlıkla da baksalar, sizi duymamış gibi yapsalar ya da homurdanarak karşılık verseler bile bunu söylemekten vazgeçmeyin!

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 26.11.2019 - Güncelleme: 28.03.2023 15:22 - Görüntülenme: 845
  Beğen | 1  kişi beğendi