Kaygılı Öğrenciler İçin 4 Etkinlik Önerisi

Öğretmenler kaygılı öğrencilerin okul hayatlarındaki değişikliklerle başa çıkabilmeleri için neler yapabilir? İşte, oyun terapisti Roisin Robinson'ın önerdiği dört etkinlik...

Çocukların normal rutinleri Mart ayından bu yana kesintiye uğradı ve beklemedikleri ya da istemedikleri çok farklı bir yaşam tarzına uyum sağlamak zorunda kaldılar.

Okullar öğrencilerin evlerini aradıklarında ve aileleriyle iletişim kurduklarında, öğrencilerin bu değişikliklerle nasıl mücadele ettiğiyle ilgili şeyler duyuyor olabilirsiniz.

Belki de ebeveynleri, çocuklarının normalde olduğundan nasıl daha "yapışık" davrandıklarını ya da konsantre olmakta nasıl zorlandıklarını anlattılar. Hatta kekeme olmuş veya bir tik geliştirmiş bile olabilirler, ya da daha önceden olmayan huylar ve ritüeller geliştirmişlerdir.

Peki bu öğrenciler Eylül ayına kadar sınıfınıza dönemeyeceklerine göre onlara nasıl yardımcı olabilirsiniz?

Bu öğrencilerin bazılarına daha fazla destek olmak için başka kurumlarla iletişime geçmeniz gerekebilir, ancak geçici veya daha hafif kaygısı olan öğrenciler için bir şeyler yapmak istiyorsanız, işte size yardımcı olabilecek bazı etkinlikler:

1.Duygularını Çizme

Duygularımızı ifade etmenin en iyi yolu resimlerden geçer.

Çocuk bir kağıt parçasını katlayarak dört bölüme ayırır ve her bölüme aşağıdakileri yazar:

·         En çok neyi özledim?

·         Karantinanın nesini sevdim?

·         Karantinadan sonra ilk yapacağım/yaptığım şey?

·         Bu süreçte kendim hakkında öğrendim şey ne oldu?

Bu, bir çocuğun korkuları üzerine konuşmaya başlamasını ve aynı zamanda son birkaç ayın daha olumlu taraflarına odaklanmasını sağlamanın bir yoludur.

Ayrıca çocukları geleceği düşünmeye teşvik eder ve her şeyin daha iyi olacağı bir zamanı gözlerinde canlandırmalarını sağlar.

2. Hazine Avı Oyunu

Öğrencinize, görüntülü görüşme sırasında bile oynanabilecek gerçekten eğlenceli bir oyun olduğunu anlatın.

Evde aileleriyle birlikte oynayabilirler ya da eğer isterlerse yalnız oynamayı seçebilirler.

Oyun, kaygıyı hafifletmeye yardımcı olur, çünkü çocukların hareket etmesini sağlar ve beş duyularını kullanmaya teşvik ederek sakinleştirir. Eğer bir çocuk kaygılanıyor ve felaket senaryoları yazıyorsa, ebeveynler çocuklarını "şu ana" geri getirmek için bu oyunu kullanabilirler.

Sırayla farklı nesneler bulun. Örneğin:

·         Bana kırmızı bir şey bul.

·         Bana adınla aynı harfle başlayan bir şey bul.

·         Seni sakinleştirmeye yardımcı olacak bir şey bul.

·         Bana minnettar olduğun bir şey bul.

·         Bana güzel kokan bir şey bul.

·         Bana sevdiğin bir şey bul.

3. Winnicott'un Çiziktirme Oyunu

İçinde yaşadığımız süreci zorlayıcı bulan çocukların bir yetişkinle bire bir vakit geçirmesi önemli. Sürenin bir amacı olmasını ve odağımız başka bir yerdeyken sohbet etmemizi sağladığı için bu oyun oldukça faydalıdır. Bu tür koşullar, çocukların içlerini dökmelerini ve konuşmalarını sağlamak için idealdir. (Oyunun videosunu izlemek için: https://www.youtube.com/watch?v=Kb08XyJEu2U&feature=emb_logo)

Nelere ihtiyacınız var?

·         İki farklı renkli kalem

·         Altı adet boş kağıt

Oyun nasıl oynanıyor?

·         Her iki oyuncu da kalemini seçer ve ilk kimin oynayacağına karar verir.

·         İlk oyuncu kağıt üzerinde bir şey çiziktirir.

·         Diğer oyuncu bu çizimi, aklına gelen herhangi bir şeye dönüştürür ve resmin üstüne bunun ne olduğunu yazar. Bu bir köpek, bir kaşık, bir roket ya da herhangi bir şey olabilir.

·         Doğru ya da yanlış çizim yoktur.

·         Altı resim olana kadar bunu sırayla yapın.

·         Son olarak, tüm resimleri önünüze koyun ve sırayla, tüm resimleri içeren bir hikaye oluşturun.

4. Eğlenceli Bir Nefes Egzersizi: Kurabiye Nefesi

Nefes egzersizlerinin kaygıyı yönetmemize yardımcı olduğu iyi bilinir, ancak küçük çocukları bu teknikleri kullanmaya teşvik etmek biraz zor olabilir.

Aşağıdaki senaryo, küçük çocuklar söz konusu olduğunda çok işinize yarayabilir. Bu senaryo, görselleştirme ve hikayeleştirme yöntemlerini kullanarak çocukların sakinleşmek ve odaklanmak için nefes egzersizleri yapmalarını sağlar.

·         Biraz önce lezzetli kurabiyeler pişirmiş gibi davranmanı istiyorum.

·         Ne tür malzemeler seçtiğini merak ediyorum?

·         Şimdi, fırın eldivenini takmış gibi yap. (Önce güvenlik!)

·         Fırını aç.

·         Onları koklamak için burnundan derin bir nefes al.

·         Çok güzel kokuyorlar, değil mi?

·         Ama, hala yemek için çok sıcaklar bu yüzden üfleyerek (ağzından nefes vererek) onları soğutmalısın.

·         Ağzını yakmak istemezsin!

Ebeveyn bunu beş kez tekrarlar ve her seferinde çocukla birlikte yavaş ve derin bir şekilde nefes alıp verir.

Yayın: 05.11.2020 - Güncelleme: 05.01.2024 11:36 - Görüntülenme: 674