Kişisel Rehberliğin Amaçları

Okulda kişisel problemlerle ilgili olarak yapılan rehberliğin temel amacı; bireyin kendini psiko-sosyal bir gerçeklik olarak anlamasına ve kabul etmesine, fiziksel ve sosyal çevresini gerçek boyutları ile kavrayarak kendi yetenek ve olanaklarını bu gerçeklik içinde en iyi şekilde kullanabilmesine yardım etmektir. Böylece, bireyin gelişmesini ve uyumunu engelleyici heyecan gerginliklerinden ve üzüntülerinden kurtulan, sosyal ilişkilerinde daha etkili davranış ve beceriler geliştiren birey, daha verimli bir öğrenme ve gelişme oluşumu içinde olur.

Bireyin kişisel problemleri şu başlıklar altında toplanabilir:

• Bedeni ve sağlığı ile ilgili problemler

• Sosyal ilişkileri ile ilgili problemler

• Korku ve kaygıları ile ilgili problemler

• Kendine güvensizlikle bağlantılı heyecansal problemler

• Cinsiyet, aşk ve evlenme ile ilgili problemler

• Ahlak kuralları, din ve ideallerle ilgili problemler

• Ekonomik durumla ilgili problemler

Bu gibi hallerde birey ve problemi hakkında gerekli bilgiler toplanır. Bu bilgiler değerlendirilip yorumlanarak problemin gerçek sebebi bulunur, sonuçları toplanır ve bireye gereken psikolojik yardım yapılır.

Yayın: 22.10.2019 - Güncelleme: 28.03.2023 14:26 - Görüntülenme: 689

Etiketler :