T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
AYDIN / SÖKE - Sazlıköy Hilmi Fırat Ortaokulu

Klavye Nedir ve Çeşitleri Nelerdir?

Klavye (Keyboard): Üzerinde harf,rakam,özel karakterler ve özel görevli tuşların bulunduğu giriş birimidir. Klavyeler bilgisayara veri girişi ve komut verme amacıyla kullanılır. Klavyede her tuşa iki kod atanmıştır.Bunlardan birincisi "Tuşa basıldığında verilen görevi oluştur." ikincisi ise "Tuş bırakıldığında görevi yap." emirleridir. Klavye tuşuna basıldığında görev işlemci tarafından belleğe aktarılır ve sonuç ekranda kullanıcıya gösterilir.

 

Klavye Çeşitleri

a) Bağlantı Uçlarına Göre Klavyeler

PS/2 ve USB Klavye Bağlantı UçlarıKlavye bağlantı uçları PS/2 ve USB

Günümüzde farklı firmaların farklı renk ve özelliklerde ürettiği kablolu ve kablosuz klavyeler mevcuttur.Kablolu klavyelerde ise kablo uçlarına göre "Seri", "PS/2" ve "USB" olmak üzere 3 çeşit klavye vardır.Bunlardan Seri uçlu klavyeler günümüzde artık kullanılmayan eski bilgisayarlarda kullanılan geniş uçlu kabloya sahip klavyelerdir. PS/2 uçlu klavyeler ise genellikle mor renkte üretilen yuvarlak yapıda bir uca sahiptir.Günümüzde en çok tercih edilen klavyeler PS/2 ve USB uçlu klavyelerdir.

b) Harf Dizilimine Göre Klavyeler

Klavyelerin üzerinde bulunan tuş dizilimlerine göre bir çok çeşiti bulunmaktadır.Ülkemizde en çok Q ve F Klavyeler kullanılır. Dünyada en çok tercih edilen klavye çeşidi QWERTY yani Q Klavyedir.Bu klavyedeki ilk 6 harf QWERTY harfleri olduğu için bu ismi almıştır.Tarihi 1800'lerde kullanılmaya başlayan daktiloya dayanır.

Ülkemizde ise Q klavye ile birlikte F klavyeler de tercih edilir.Genellikle devlet kurumlarında F klavye tercih edilmektedir. F Klavye 1955 yılında İhsan Sıtkı YENER tarafından Türk Dil Kurumu'nın Türkçe kelime verilerine ve insan parmak-kemik-kas anatomisine uygun olarak tasarlanmıştır. F klavye Türkçemizde en çok kullanılan harflerin en rahat kullandığımız parmaklarımızın altına yerleştirildiği için kullanımı Q klavyeye göre daha rahattır.

Ancak Q klavyedeki harfler İngilizce'de en çok kullanılan harflere göre düzenlenmemiş aksine en çok kullanılan harfler parmaklara en uzak yerlere konmuştur.Bunun sebebi en çok kullanılan harfleri en yakın yere konulduğunda kullanıcıların çok hızlı yazması ve bunun daktiloları çok çabuk bozmasıydı.

Üreticiler bu sebeple Q Klavyeyi en sık kullanılan harfleri en uzak yere koymuş ve daktilo arızalarını en aza indirmeyi hedeflemişlerdir.

Dünyada Kullanılan Klavyeler

Dünyada en çok tercih edilen klavyenin QWERTY olduğunu söylemiştik. Ancak her ülke kendi diline göre farklı klavyeler kullanmaktadır.Bunlardan bazıları QWERTY 'den türemiş olan Almanya,Avusturya,İsviçre,Çek Cumhuriyeti ve çoğu Orta Avrupa Ülkesinin kullandığı QWERTZ Klavye ve Fransa'nın kullandığı AZERTY Klavyedir.

Bunların dışında Hint diline özgü tasarlanış InScript Klavye,Bengali dilinde hazırlanmış Brahmi Klavye, Çin ve çevre ülkelerinin kullandığı Tibet Klavyesi örnek olarak verilebilir.

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 24.10.2020 - Güncelleme: 24.10.2020 10:29 - Görüntülenme: 1560
  Beğen | 2  kişi beğendi

Etiketler :
Klavye,yapısı,çeşit,