T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
AYDIN / SÖKE - Sazlıköy Hilmi Fırat Ortaokulu

Sabır ve Şükür Kompozisyon Örneği2

Güzel ahlak dinimizin bizlere öngördüğü hoşgörülü, sağlıklı bireyler olarak, başkalarını hor görmemek, insanların fikirlerine değer vermektir. Yüzyıllar boyunca yaşayan milyonlarca insan güzel düşünceleriyle bizlere örnek olmuş, bizleri düşünmeye itmiştir. Eski yunandan bu yana mesela asırlar geçmesine rağmen hala, onların öğretileriyle şekil almaktayız. Güzel ahlak, ilim ve edep öğrenmekle, iyi insanlarla arkadaşlık etmekle elde edilir. Kötü ahlak da bunun tersidir. Yani cahil kalmak, edepsiz olmak, kötü insanlarla arkadaşlık etmekten hasıl olur. Arkadaş seçiminde dikkatli olunmalıdır. Güzel ahlak, öğrenmekten gelir. Sürekli okumaktan, araştırmaktan, sorgulamaktan gelir. Bunlardan kaçınmayın, kendinizi eksik bırakmayın. Dünyayı, işleyişi sorgulamamız buyrulur. Okuyun, öğrenin. Peygamberimiz gibi.

İslam bilginleri güzel ahlaklı olmak konusunda, şu özdeyişler de bulunmuşlardır;

- Şüphesiz güzel ahlak, güneşin buzu erittiği gibi günahları eritir.
* Harâiti 

İnsanlar, yüzyıllar boyu birbirleri ile iyi geçinmemiş, savaşlar etmiştir. Oysa Allah bunları bizlere yasaklamış ve düşünmeyi emretmiştir.
Sakin olunmalıdır. Bizleri yoldan çıkarmak isteyenler elbette olacaktır. Sigara içmeyen birine, "yak bir tane ne olacak" demelerine benzer, kandırırlar. Oysa ki, o bir tane sigara, sizleri ölüme sürükleyecektir. Kötü yollara girmeyin.

"Güzel ahlâk, Allahtan razı olmak demektir. Yani hayrı ve şerri Allahtan bilmek, nimetlere şükür, belâlara sabır etmektir"

Güzel huy, iyi iş yapmaya sebep olur. Güzel ahlâk, ruhumuzun alışkanlık haline getirdiği iyi huylara denir.Hoşgörü sağlar güzel huy insanlara.

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 29.11.2020 - Güncelleme: 14.02.2024 11:11 - Görüntülenme: 769
  Beğen | 1  kişi beğendi