T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
AYDIN / SÖKE - Sazlıköy Hilmi Fırat Ortaokulu

Uzaktan Eğitimde Başarılı Ödev Vermenin 5 Yolu

Uzaktan Eğitimde Başarılı Ödev Vermenin 5 Yolu

Uzaktan veya hibrid eğitim sürecinde ödevi nasıl tasarlayabiliriz? Öğrenciler zaten ekranlarda yeterince fazla zaman geçiriyorlar, neden onları daha fazla ekrana mahkum edesiniz ki? Ödevin amacı nedir?

Bir ortaokul eğitim koçu olarak, genellikle ne kadar ödev vereceğini ve ödev olarak ne vereceğini bilemeyen öğretmenlerle çalışıyorum. Ayrıca, ödevleri notlandırmak için zaman bulma konusunda da oldukça endişeleniyorlar. Bir ebeveyn olarak, iş ve yaşam dengenizi korumaya çalışırken kendi çocuklarınızın ev ödevlerinde yardımcı olmanın ne kadar stresli olabileceğini biliyorum.

Mart ayında uzaktan eğitim başladığından beri, bazı okullar ödevi yasakladı ya da ödev politikalarını değiştirdi. Kimisi aşırı ödev vermeye yöneldi. Eğer kendi ödev politikasını belirleyebilen bir öğretmenseniz ya da okulunuzun ödev politikasını belirleyen bir yöneticisiyseniz aşağıdaki öneriler yardımcı olabilir.

Ödevi Daha Anlamlı Hale Getirmenin 5 Anahtarı

1. Ekransız okuma: Kitaplar, kitaplar, kitaplar. Öğrencileriniz ister kendi seçtikleri kitapları, ister sizin verdiğiniz kitapları okuyor olsunlar, sessiz okuma zamanı (ya da sesli kitap dinleme zamanı) çoğu evde memnuniyetle karşılanan bir ödevdir. Bunu bir anne olarak söylüyorum. Öğrenciler, sınıftaki ya da Zoom'daki kitap tartışmaları, kitap üzerine tutulan günlükler ve notlar (yazılı veya Flipgrid tarzı videolar) ya da kaç sayfa okuduklarını anlamak için kullandıkları eski moda yapışkan notlar aracılığıyla kendi okumalarından sorumlu tutulabilirler.

2. Az, daha fazladır: Maalesef matematik öğretmenleri "1'den 45'e kadar olan tüm problemler" gibi ödevler verme konusunda belli bir üne sahipler (sayıyı biraz abartmış olabilirim). Öğrencilerin aynı beceriyi defalarca tekrarlaması gerekiyor mu? Bazı problemleri ertesi gün sınıfta tekrar gözden geçirmek için ne kadar zamanınız olduğunu düşünün. Bunun yerine, becerilerin uygulanmasını ve pratik edilmesini sağlayan dört veya beş zengin ve çok adımlı problem seçebilir misiniz? Ya da belki seçimi öğrencilere bırakma alternatifini deneyebilirsiniz: "Bu 10 problemden beşini seçin."

Bir sosyal bilimler ya da fen dersinde öğrenciler, ders kitabındaki bölüm tekrarı soruları yerine genişletilmiş bir kıyaslama ve karşılaştırma sorusu yanıtlayamazlar mı?

3. Kişiselleştirilmiş ödev: Pek çok öğrenci (ve yetişkinler de) kendileri hakkında konuşmayı sever. Öğrenciler ödevi kendileri için kişiselleştirebilirlerse, ödevi bitirme konusunda daha motive olabilirler. Bir örnek, verilen okuma ödevindeki ana karakteri, bir Venn diyagramında kendileriyle karşılaştırmak olabilir. Bir dil dersinde, hayali bir süper kahramanı öğrendikleri dilde betimleyici sözcükler kullanarak tasvir edebilirler. Ya da öğrencilerden bilimsel bir yöntemi Flipgrid tarzı bir dans veya şarkı ile anlatmalarını isteyebilirsiniz.  

4. Aile katılımı: Bu seçeneği dikkatli kullanın, özellikle de birçok ebeveynin zaten yeterince gergin olduğu bir dönemde. Aile ödevleri tasarlamadan önce kimseyi dezavantajlı duruma düşürmemek için öğrencilerinizin aile durumları hakkında bir fikir edindiğinizden emin olun. Aileleri bu tür ödevler konusunda önceden bilgilendirin ve tamamlamaları için onlara bolca zaman verin.

Eğer ödevi vermenin uygun olduğunu düşünüyorsanız, öğrencilerden okulda öğrendikleri yeni bir konuyu bir aile bireyine öğretirken kendilerini videoya çekmelerini isteyin. Öğrenciler kesirlerle işlem pratiği yapmak için en sevdikleri aile yemeği tarifini, daha küçük porsiyonlar ya da birden fazla porsiyon halinde ölçümlerle yeniden oluşturabilirler. Öğrencilere aileleriyle üzerinde tartışmaları için bir bilmece ya da matematik sorusu ödevi verebilir ve duydukları farklı cevapları yazmalarını isteyebilirsiniz.

Ne ödevi verirseniz verin, mutlaka basit ve hafif tutun ve seyrek verin.  

5. Ters yüz edilmiş ödev: Benim deneyimime göre, öğrenciler anlatıma dayalı ders videoları izlemekten yoruluyorlar. Bu yüzden bir gece önce göndereceğiniz birkaç kısa ve iyi planlanmış video, ertesi gün sınıfta tartışma başlatmak için yararlı olabilir. Videoyu takiben kısa bir Google Formu göndererek öğrencilerden izledikleri şey üzerine düşünmelerini ve/veya onun hakkında sorular sormalarını isteyin. Öğrencilere özgün ve yeni gelmesini sağlamak için ters yüz edilmiş ödevi az kullanın.

Peki ya not verme? Paylaşılan dokümanlar sayesinde, daha büyük öğrenciler çalışmalarını gözden geçirmeleri için akranlarıyla paylaşabilirler. Öğrencilere birbirlerinin çalışmaları hakkında yapıcı bir şekilde nasıl yorum yapacakları konusunda eğitim vermeye zaman ayırın. Bir öğrencinin ödevi eksikse, takım arkadaşı haber verir ve bu da öğretmenin yükünün bir kısmını alacaktır. Akran değerlendirmesi ayrıca, öğrencileri hazır bulunuşluk ve becerilerine göre gruplandırarak ihtiyaç halinde bir farklılaştırılmış öğretim stratejisi olarak da kullanılabilir.

Okulunuzun ödev politikaları izin veriyorsa, ödevleriniz konusunda yaratıcı olun. Ödevlerinizi tasarlarken şunları göz önünde bulundurabilirsiniz:

• Bir öğrenci bu çalışmadan ne öğrenecek veya kazanacak?

• Harcadıkları zamana değer mi?

• Evde daha fazla stres mi yaratıyor?

Eğer ödev üzerine yeniden düşünürsek, öğrenciler ödev verildiğinde homurdanmak yerine sevinç tezahüratları yapabilirler. Elbette bu en büyük arzumuz, ama kesinlikle ödev onlar için çok daha fazlası olmalı.

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 19.10.2020 - Güncelleme: 22.12.2023 11:23 - Görüntülenme: 369
  Beğen | 2  kişi beğendi