T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
AYDIN / SÖKE - Sazlıköy Hilmi Fırat Ortaokulu

Metin Biçimlendirme işlemi nasıl yapılır ?

Metin biçimlendirme işlemlerinde ; yazı tip,boyutu ve  biçimi; eğik,kalın,italik yazma,renk uygulama ve girinti oluşturma işlemleri yapılır.

Metin Biçimlendirme

Resim

Yazı Tipini, Biçimini ve Boyutunu Değiştirme
Biçimi değiştirilecek olan metin seçildikten
sonra biçimi, yazı tipi ve boyutunu 
değiştirmek standart araç çubuğundaki ilgili kısayol düğmesi kullanılması 
sonucunda gerçekleşir .Gövde metni, o an geçerli olan stili tanımını gösterir ve yanındaki oka tıklayarak diğer stillerin de görülmesi sağlanır. Trebuchet  MS ise o an seçili olan metnin yazı tipini gösterir ve yine stillerde olduğu gibi oka basılarak yazı tipini  değiştirmek mümkündür. 12 ise yazı boyutudur ve bunu da değiştirmek mümkündür.


Resim

Eğik, kalın ve altı çizili yazma 
Metnin seçimi yapıldıktan sonra biçimlendirme araç çubuğundan ilgili düğmeye tıklayarak metin kalın, eğik ve altı çizili yapılabilir .


Resim

 Metne farklı renkler uygulama
Metni vurgulamak için biçimlendirme araç çubuğunda kalem gibi olan "vurgu" düğmesi kullanılır . yanındaki oka basıldığında küçük bir renk paleti çıkar ve buradan vurgu rengi seçilir. Vurguyu devre dışı
bırakmak için tekrardan aynı düğmeye basılır veya ESC tuşu kullanılır. Metnin kendi rengini değiştirmek için biçimlendirme araç çubuğundan üzerinde A olan düğme kullanılır .Yanındaki oka basıldığında vurgu renk paletine göre daha çok renk seçeneği sunan bir renk paleti ekrana gelir.


Resim

Hizalama ve sayfa düzeni seçeneklerini kullanma
Metinleri sol ve sağ kenar boşluklarına göre hizalamak mümkündür. Metni hizalamak için ilgili kısım
seçilir ve daha sonra biçimlendirme araç çubuğunda sola, sağa, ortaya ya da yasla seçeneklerinden biri seçilerek metnin hizalanması tamamlanmış olur


Resim






Girinti oluşturma
İlk satır girintisinin ayarlanması için  "Biçim > Paragraf > Girintiler ve Aralıklar" seçeneği seçilir 
Sol ve sağ girinti değerleri belirlendikten sonra, paragrafın ilk satırının girintisini artırmak için "Özel listesinde", "İlk satır" tıklatılır ve sonra istenilen diğer seçenekler ayarlanır .

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 25.03.2021 - Güncelleme: 24.04.2024 10:48 - Görüntülenme: 452
  Beğen | 2  kişi beğendi