T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
AYDIN / SÖKE - Sazlıköy Hilmi Fırat Ortaokulu

Çin'de Öğrencilerin Dikkatini Ölçmek İçin Kafa Bandı Kullanımı Deneniyor

Çin'deki binlerce okulda, öğrencilerin beyin sinyallerini okuyarak konsantrasyonlarını izleyen kafa bantları denenmeye başladı.

Cihazları tasarlayan Amerikan teknoloji şirketi BrainCo'ya göre bu aletler yakında Çin'deki milyonlarca öğrenci üzerinde kullanılabilecek.

BrainCo, Focus 1 isimli kafa bantlarının, öğretmenlerin ekstra yardıma ihtiyaç duyan öğrencileri belirlemelerine yardımcı olabileceğini söylüyor. Bununla birlikte, sinirbilimciler bu cihazların etkinliğini sorgularken  mahremiyete yönelik endişeler de dile getiriliyor.

Kafa bantları, kullanıcının bir çalışmayla uğraştığı sıradaki beyin aktivitesini tespit etmek için elektroensefalografi (EEG) sensörlerini kullanıyor. New Scientist dergisinde yayınlanan bir habere göre cihazlar, yeni bir araştırma sırasında 10 ve 17 yaşları arasındaki 10.000 Çinli öğrenci üzerinde denendi.

Öğretmenler, kafa bantlarından bilgi alan bir uygulamayı kullanarak öğrencilerin dikkatini izlediler. Öğrenciler dikkatlerini vermediği takdirde cihazların önündeki ışıklar, çeşitli konsantrasyon seviyelerinde farklı renkleri göstererek öğretmenleri uyarıyordu.

Öğrenciler ayrıca, her gün evde 25 dakikalık konsantrasyonlarını artırmayı amaçlayan bir akıllı telefon oyunu oynadılar. BrainCo firmasının kurucusu ve CEO'su Bicheng Han yaptıkları çalışmanın sonucunda ödevlerine daha az zaman harcamak isteyen katılımcılar arasında bile notların arttığını söyledi. Şirket, 20.000 kafa bandı siparişi için yeni bir anlaşma imzaladığını açıkladı.

"Her okulda birden fazla öğrenci tarafından kullanılacak olan ilk 20.000 cihazla hedefimiz, 1.2 milyon insandan veri toplamak" diyor Han.

Ancak bu araştırmanın sonuçları henüz hiçbir akademik dergide yayınlanmadı. Pek çok bilim insanı bu teknolojiyle ilgili şüphelerini dile getirdi. Virginia Commonwealth Üniversitesi'nde psikiyatri klinik profesörü olan Rus Barkley, görülebilecek herhangi bir gelişmenin ancak plasebo etkisinden kaynaklanabileceğini söyledi. "Bu da ebeveynlerin beklentisinden kaynaklanır, ürünün değil."

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 21.02.2020 - Güncelleme: 07.04.2023 11:02 - Görüntülenme: 2374
  Beğen | 2  kişi beğendi