T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
AYDIN / SÖKE - Sazlıköy Hilmi Fırat Ortaokulu

Bir Klinik Psikolog Anlatıyor: Doğru Ebeveynlik Yaptığınızı Gösteren 7 İşaret

Anne-babalar genellikle çocuklarını yetiştirmede eksik kaldıkları duygusuna kapılırlar. Modern ebeveynler, çocuklarını yetişkinliğe hazırlarken en yüksek standartları benimserler. Kendini diğer ebeveynlerle kıyaslama tuzağına düşmek ya da başarımızın dışarıdan ölçülebilir işaretlerini aramak çok kolaydır.

Bir klinik psikolog olarak, bir çocuğun harika ebeveynleri olduğunu gösteren yedi işaret olduğunu düşünüyorum.

Harika bir ebeveyn olmanın yedi işareti

  1. Çocuğunuz yanınızda her türlü duygusunu ifade edebilir

Kimi zaman çocuklarımızın yoğun duygularının zamanlaması bizi zorda bırakır. Buna maruz kalmayı pek istemeyiz, ama çocuğunuzun öfke, üzüntü veya korku gibi duygularını yanınızda ifade edebilmesi, sizinleyken duygusal bakımdan kendini güvende hissettiğini gösteren iyi bir işarettir. Çocukların anne-babalarından duygularını gizlediğini görmek beni çok üzer. Bu, genellikle ebeveyn-çocuk ilişkisinde büyük sorunlar olduğunun göstergesidir. Çocuklarınızın dikkatini duygularından uzaklaştırmaktan veya onların üstünü örtmekten kaçının. Tersine, duygularına özenle eğilin ve anlayışınızı gösterin. "Duvarı tekmelemenden, çok sinirli olduğunu anlıyorum. Sen de bana, bunu, kız kardeşin oynamana izin vermediği için yaptığını söylüyorsun." Bunu söylemeniz, çocuğunuzun duygularını ve bakış açısını anlayabildiğinizi gösterecektir.

  1. Çocuğunuz üzüldüğünde ya da bir sorunla karşılaştığında size gelir

Bir çocuğun sorunlarla karşılaştığında kapısını ilk çaldığı kişi ebeveyniyse, o ebeveyn kuşkusuz müthiş bir iş çıkarmaktadır. Bunun anlamı, çocuğunuz için başı sıkıştığında sığınabileceği bir liman durumuna gelebilmiş olmanızdır.

Bunu sağlamanın en iyi yolu, çocuğunuza kollarınızın her zaman açık olması ve size küçük ve önemsiz görünse de, sorunlarını can kulağıyla dinlemenizdir. Böylece, çocuğunuzun karşılaştığı güçlükler hakkında iletişime açık bir ilişkiyi geliştirebilirsiniz.

  1. Çocuğunuz tepkinizden korkmadan duygu ve düşüncelerini sizinle konuşabilir

Saygıya dayalı, açık ve uyumlu bir ebeveyn-çocuk ilişkisinin en olumlu işaretlerinden biri de budur. Kimi anne-babalar, hoşlanmadıkları duygu ve düşüncelere veya ebeveyn olarak tutumlarını sorgulayan sorulara aşırı tepki vererek, çocuklarıyla olan iletişimlerini farkında olmadan kısıtlarlar. Kimi anne-babalarsa öylesine kırılgandır ki, çocukları onları üzmemek için duygu ve düşüncelerini içlerinde tutarlar. Bir ebeveyn "Çocuğum benim en büyük dayanağımdır," dediğinde, kaygılanırım. Dayanak olması gereken, ebeveynlerdir; çocuklar asla anne-babalarının dayanağı olmamalıdır.

Çocuklarınızın duygu ve düşüncelerini, konuyu kendinize getirmeden saygıyla dinlemeniz bu  durumu destekleyecektir. Kendi duygularınızla ilgili ekstra desteğe ihtiyacınız varsa, bunu bir başka yetişkinden isteyin – çocuğunuzdan değil.

  1. Geri bildirimleriniz suçlayıcı ve etiketleyici değildir

Harika ebeveynler, çocukların davranışları hakkında kusur bulan geri bildirimlerde bulunmaz ve "kötü", "haylaz", "açgözlü", "tembel" gibi nitelemelerden kaçınırlar. Çocuk kimseye yeme fırsatı vermeden çikolatalı kurabiyelerin hepsini yediğinde; harika bir ebeveyn çocuğun davranışına odaklanır: "Kurabiyelerin hepsini, kimseyle paylaşmadan yedin. Bizim evimizde, kardeşlerinle paylaşımcı olman çok önemli. Bu yaptığını nasıl telafi edebileceğini düşünüyorsun?" Bunları söylemek, "Seni açgözlü kız! Çabuk odana git!" demekten çok farklıdır.

  1. Merakının ve yeteneğinin peşinden gitmesi konusunda çocuğunuzu yüreklendirirsiniz

Merak ve yeteneklerinin peşinden gitmek, çocukların bir konuda iyi ve başarılı olma duygusu hissetmelerini sağlar. Bu, ergenlikleri ve genç yetişkinlikleri boyunca çocukları olumlu bir şekile motive ederken, azimli olmayı ve risk almaktan kaçınmayı öğretir. Sevdiğiniz bir alanda yetkinliğe ve başarıya ulaşmak harika bir şeydir.

Kimi zaman, çocuklarının ilgi alanlarını, kendi gerçekleşmemiş düşlerini ve ihtiyaçlarını karşılamaya yönlendiren ebeveynlerle karşılaşıyorum. Bir çocuğu kendi hedefleriniz doğrultusunda yetkinleşmeye zorladığınızda, her şey yolunda gidiyor gibi görünse de aslında hemen her şey yanlış gider. Bu çocukların kendilerini başarısız, büyük bir baskı ve denetim altında hissetmelerine neden olabilir.

Öte yandan, eğer çocuk, kendine hayran bir ebeveynin hırsı yüzünden başarıya ulaşamazsa, kendi düş kırıklığından çok daha büyük bir yükü, ebeveynlerini düş kırıklığına uğratmış olmanın yükünü taşıyacaktır.

  1. Çocuğunuzun güvenliği için davranışlarına sınırlar koyarsınız

Harika anne-babalar, üzerinde düşünülmüş sınırlar belirleyerek, çocuklarının davranışlarına rehberlik ederler. Sınır koyulmamış çocuklar, kendilerini bir karmaşa içinde ve kaybolmuş hissederler.

Kimi zaman hoşlarına gitmese de, sınırlar çocukların sevildikleri ve değer gördükleri duygusunu yaşamalarını sağlar. Bu yararlı sınırlara yönelik en iyi örnekler; uyku saati rutini, aile üyelerine karşı saygılı bir dilin kullanılmasıdır.

  1. Hatalarınızı tamir edersiniz

Çocuğunuzla ilişkinizdeki kopuklukları onarabilmeniz de, harika bir ebeveyn olduğunuzun işaretlerinden biridir. Eğer çocuğunuzu azarlamış, ona bağırmış, aşırı tepki vermiş veya yaralayıcı sözler söylemişseniz, ilişkinizdeki bu kırılmaları onarmanız büyük önem taşır.

Örneğin, çocuğunuzla, o durumda aslında nasıl davranmak isteyip de davranamadığınızı konuşmak size yardımcı olabilir. Ani bir öfkeye kapılmanızın, gerektiği gibi konuşmanıza engel olduğunu açıklamanız da yararlı olabilir.

Çocuğunuzun okuma seviyesi, "doğru" yiyecekleri yiyip yemediği ya da futbol sahasındaki zaferleri gibi şeylere bakarak başarılı bir ebeveyn olduğunu düşünmek çok cezbedici olsa da; başarılı ebeveynlik tamamen çocuğunuza güvenli bir temel sağlamakla ilgilidir. Bu, çocuğunuzun serpilip gelişeceği bir temel olacaktır. Bu alanı oluşturan; dışsal etkenlere değil, sevgi, saygı ve bağlılığa dayalı yaşam boyu süren bir ilişkidir.

Harika bir ebeveyn olmak dediğimiz şey tam da bundan ibarettir.

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 16.03.2020 - Güncelleme: 08.05.2023 11:00 - Görüntülenme: 700
  Beğen | 1  kişi beğendi