T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
AYDIN / SÖKE - Sazlıköy Hilmi Fırat Ortaokulu

Sağlıklı Bir Büyüme Süreci İçin Çocukların Daha Fazla Hareket Etmesi Gerekiyor

Dünya Sağlık Örgütü tarafından yayınlanan yeni bir kılavuza göre, beş yaşından küçük çocuklar sağlıklı bir büyüme dönemi geçirmek için ekran başında oturarak ve bebek arabalarına ya da koltuklara bağlı şekilde daha az vakit geçirmeliler; aynı zamanda aktif oyunlar için daha fazla zamana sahip olmalı ve daha çok uyumalılar.  

Dünya Sağlık Örgütü direktörü Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, "Sağlıklı bir hayat sürmek için doğduğunuz andan itibaren bu yolda yapılması gereken her şeyi yapmanız gerekiyor," diyor. "Erken çocukluk dönemi, gelişimin çok hızlı olduğu ve aile yaşam şeklinin genel sağlığı iyileştirecek yönde etkileyeceği bir dönemdir."

Beş yaşından küçük çocuklarda fiziksel aktivite, ekran karşısında geçirilen hareketsiz zaman ve uyku konularını ele alan yeni kılavuz, Dünya Sağlık Örgütü için çalışan bir uzman heyeti tarafından hazırlandı. Araştırmacılar, yetersiz uykunun, ekran karşısında hareketsizce oturarak veya sandalyelere ve bebek arabalarına bağlı şekilde geçirdikleri zamanın çocuklar üzerinde sebep olduğu etkileri değerlendirdiler.

19-11-2019

Dünya Sağlık Örgütü'nde bulaşıcı olmayan hastalıkların gözetimi ve önlenmesi programının yöneticisi olan Dr. Fiona Bull, "Fiziksel aktiviteyi artırmak, ekran karşısında geçirilen hareketsiz zamanı azaltmak ve kaliteli uyku uyumak; küçük çocukların fiziksel, zihinsel ve genel sağlığını iyileştirecek, ileriki yaşamlarında obezite ve buna bağlı hastalıkların ortaya çıkma ihtimalini de düşürecektir," diyor.

Çocuklar için mevcut fiziksel aktivite önerilerini uygulayamamak, her yıl dünya çapında tüm yaş gruplarında obezite sebebiyle gerçekleşen beş milyondan fazla ölümden sorumlu. Mevcut verilere göre, yetişkinlerin yüzde 23'ü ve ergenlerin yüzde 80'i yeterince hareket etmiyor. Sağlıklı fiziksel aktivite, hareketsiz zaman ve uyku alışkanlıklarının hayatın erken dönemlerinde geliştirilmesi, çocukluk, ergenlik ve yetişkinlik dönemlerindeki alışkanlıkların da şekillenmesine yardımcı oluyor.

Çocukluk çağı obezite ve fiziksel aktivite alanında çalışan Dünya Sağlık Örgütü'nden Dr. Juana Willumsen, "Yapmamız gereken şey, çocukların tekrar oyun oynamasını sağlamak," diyor. "Aynı anda uyku kalitesini korurken, ekran karşısında geçirilen hareketsiz zamanı oyun zamanına çevirmeliyiz." 

Önemli olan, günlük aktiviteleri hareketi destekleyecek şekilde ayarlamak. Çocuğunuzun yeterince kaliteli uyku uyumasını sağlamanız, bir yere bağlı veya hareketsizce ekran başında geçirdiği vakti azaltmanız ve bunun yerine aktif oyun zamanını artırmanız işe yarayacaktır. Ayrıca, ebeveynle ya da bakımverenle birlikte kitap okumak, hikaye anlatmak, şarkı söylemek ve yapboz gibi ekran içermeyen interaktif etkinlikler, hareket içermeyen kaliteli etkinliklerdir ve çocuk gelişimi için son derece önemlidir.  

Fiziksel aktivite, hareketsiz zaman ve yeterli uyku arasındaki ilişki ile bunların fiziksel, zihinsel ve genel sağlık üzerindeki etkileri, Çocukluk Çağında Obeziteyi Sonlandırma Komisyonu (Commission on Ending Childhood Obesity) tarafından kabul edildi. Komisyon, çocuklarda fiziksel aktivite, haraketsiz zaman ve uyku ile ilgili kılavuz yayınlanmasıyla ilgil çağrıda bulundu.

 

Yaşamlarının ilk beş yılı boyunca bu kılavuzdaki önerileri uygulamak, çocukların motor ve bilişsel gelişimlerinin yanı sıra sağlıklarına da ömür boyu katkı sağlayacaktır.  

1 yaşından küçük bebekler için öneriler:

  • Gün içinde birden fazla kez ve farklı şekillerde hareket etmeliler. Özelikle yerde oynanan interaktif oyunlar oynamalılar, bu şekilde ne kadar çok oynarlarsa o kadar iyi. Henüz fazla hareket edemeyen bebekler, uyanıkken günde en az otuz dakika yüzükoyun şekilde vakit geçirmeliler.

  • Bebek arabası, mama sandalyesi ya da ebeveyn/bakımveren üzerinde tek seferde bir saatten fazla bağlı kalmamalılar. Ekran zamanı tavsiye edilmiyor. Hareketsiz zamanlarında, ebeveynle/bakımverenle kitap okuma ve hikaye anlatma gibi etkinliklere katılmaları öneriliyor.

  • 0-3 aylık bebekler günde 14 ila 17; 4-11 aylık bebekler ise günde 12 ila 16 saat arası kaliteli uyku uyumalılar (kısa süreli uykular dahil).

 1 ila 2 yaşındaki çocuklar için öneriler:

  • Tüm güne yayacak şekilde; hem orta hem de yoğun tempoda farklı fiziksel aktivitelere katılmalılar ve en az 180 dakika hareket etmeliler.

  • Bebek arabası, mama sandalyesi ya da ebeveyn/bakımveren üzerinde tek seferde bir saatten fazla bağlı kalmamalılar ve uzun süreler boyunca oturmamalılar. Bir yaşındaki çocukların televizyon ve video izleyerek ya da bilgisayar oyunu oynayarak ekran başında vakit geçirmeleri hiç tavsiye edilmiyor. İki yaşındaki çocuklar için ise ekran zamanı günde en fazla bir saat olmalı, hatta ne kadar az olursa o kadar iyi. Hareketsiz zamanlarında, ebeveynle/bakımverenle kitap okuma ve hikaye anlatma gibi etkinliklere katılmaları öneriliyor.

  • Kısa süreli ve düzenli uykular dahil olmak üzere günde 11 ila 14 saat arası kaliteli uyku uyumalılar.

 3 ila 4 yaşındaki çocuklar için öneriler:

  • Tüm güne yayacak şekilde; hem orta hem de yoğun tempoda farklı fiziksel aktivitelere katılmalılar ve en az 180 dakika hareket etmeliler. Ne kadar çok hareket ederlerse o kadar iyi.

  • Bebek arabasına günde tek seferde bir saatten fazla bağlı kalmamalılar ve uzun süreler boyunca oturmamalılar. Ekran zamanı günde en fazla bir saat olacak şekilde mümkün olduğunca az olmalı. Hareketsiz zamanlarında, ebeveynle/bakımverenle kitap okuma ve hikaye anlatma gibi etkinliklere katılmaları öneriliyor.

  • Kısa süreli ve düzenli uykular dahil olmak üzere günde 10 ila 13 saat arası kaliteli uyku uyumalılar.
Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 19.11.2019 - Güncelleme: 28.03.2023 15:25 - Görüntülenme: 751
  Beğen | 1  kişi beğendi