T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
AYDIN / SÖKE - Sazlıköy Hilmi Fırat Ortaokulu

Tarih Bilinci İle İlgili Kompozisyon2

         Geçmişini bilmeyen toplumlar asla geleceğini şekillendiremez.Acaba biz yaşadığımız toprakların,halkımızın ve neslimizin geçmişini biliyor muyuz? En son ne zaman bir müze veya tarihi bir yeri ziyaret ettik? Ne yazık ki ülkemizde okullarda kuru tarih ezberiyle öğrenciler tarihten nefret etmekte ve tarihini bilmeyen nesiller yetişmektedir.Oysa ki tarih çok zevkli bir bilim ve uğraşıdır.
              Tarih bilinci oluşturmada öğretmenlerimize,ailelere,kitle iletişim araçlarına çok görev düşmektedir.Öncelikle toplum olarak tarih algımızı yeniden kurgulamalıyız diye düşünüyorum.Acaba tarih daha zevkli olarak nasıl aktarılabilir? Örneğin derslerde sadece dersi kitaplardanişlemek yerine görsel filmler izletmek,bazı dersleri müzelerde ve tarihi yerlerdeişlemek,yarışmalar düzenlemek ilk akla gelen somut öneriler olabilir.Belki de bu dersi notlu olmaktan çıkarmalıyız bence.Bir anda tabiidir ki bu bilinç oluşmayacaktır,ama yeni nesillerde sonuçlarını görebileceğiz sanırım.Çünkü kendi tarihini yazamayan toplumların tarihlerini mutlaka başkaları yazacaktır,tabii ki kendi çıkarlarını da içine ekleyerek.Özellikle tarih öğretmenlerimizin tarihi öğretirken veya bilinç verirken ezberden çok neden,sonuç,oluş ve geleceğe yön verme ilişkisini göz ardı etmemeleri gerektiğini düşünüyorum.Özellikle kendi tarihimizi öğrenemezsek,bazı toplum mühendislerinin toplumumuzu istediği yönde yönlendireceği açıktır.Kendi tarihimiz yanında dünya tarihini ve bizimle olan ilgisini de incelemek yerinde olacaktır.
             Bir de aileler ne yapar örneğin bu konuda? Tatile giderken son sürat bir yerlere yetişmektense,yol boyundaki tarihi yerleri ziyaret ederek tatile ulamak sanırım çok daha eğlenceli ve öğretici olacaktır,özellikle çocuklarımız için.Bunun yanında tarih belgeselleri izlemek,tarih sohbetleri yapmak da çocuklarımıza tarih konusunu sevdirecektir. Ayrıca uzun ve sıkıcı tarih sempozyumları ve toplantıları belki bilimsel anlamda şarttır,ama tarihin halkla buluşmasına sanırım katkı yapmayacaktır.Üniversitelerimizin halka açık ve sade tarih toplantıları düzenlemesi,yerel yönetimlerin konuyu ele alması da faydalı olacaktır.Damla damla oluşturacağımız bu zerreler bir süre sonra denizlere dönüşecektir.Artık tarih konusunun sadece belli bilimsel çevrelerde görüşülüp orda kaldığı bir kavram olmaktan çıkacaktır.

 

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 03.12.2020 - Güncelleme: 14.02.2024 11:07 - Görüntülenme: 533
  Beğen | 2  kişi beğendi